handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Knokke-Heist heeft oudste bevolking

Posted by marcho on January 12th, 2008

Knokke-Heist heeft de oudste bevolking van België. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. De kustgemeenten – en ook verschillende gemeenten in de Ardennen – trekken immers mensen aan die er van hun pensioen willen genieten.De Brabantse gemeente Wezembeek-Oppem heeft de jongste bevolking van het hele land. De gemeenten rond Brussel trekken jonge gezinnen aan die op zoek zijn naar een huisje met een tuintje.

Uit de statistieken blijkt ook dat vele allochtonen de grote agglomeraties verlaten en naar kleinere steden trekken zoals Lokeren, Ronse en Dendermonde. De grote steden zijn voor hen immers te duur geworden en in de regionale steden zijn nog betaalbare woningen te vinden. Verder blijken de grote Vlaamse steden een relatief jonge bevolking te hebben. In de Westhoek trekken de goedkopere bouwgronden jonge gezinnen aan.

Volgens Leopold Lippens heeft Knokke-Heist een grote aantrekkingskracht op ouderen omdat men er alle voordelen van de stad vindt, maar gespaard blijft van stedelijke nadelen zoals files of criminaliteit. François Van Hoobrouck d’Aspre, burgemeester van Wezembeek-Oppem, verklaart de populariteit van zijn gemeente door de keuze voor de bouw van familiewoningen, de betaalbaarheid van het vastgoed en de franstalige voorkeur voor een faciliteitengemeente.