handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Antwerpen krijgt steenkoolcentrale

Posted by marcho on December 10th, 2007

Antwerpen krijgt een steenkoolcentrale. De Duitse energiegigant E.ON wil in de haven een geavanceerde energiecentrale bouwen met een capaciteit van 1.100 megawatt. Het gaat om een investering van liefst 1,5 miljard euro. De nodige vergunningen worden inmiddels aangevraagd. De elektriciteitscentrale komt op de terreinen van Bayer en Lanxess in de Antwerpse haven.

De steenkoolcentrale zou moeten instaan voor bijna tien procent van de Belgische stroomproductie. De twee chemiebedrijven zullen een deel van de geproduceerde elektriciteit afnemen. Maar de centrale moet volgens E.ON Kraftwerke, die de centrale zal bouwen, vooral dienen om aan de Belgische elektriciteitsvraag te voldoen. De centrale zou tegen 2015 volledig operationeel zijn.

Dat E.ON kiest voor een steenkoolcentrale is opmerkelijk omdat elektriciteitsopwekking uit steenkool erg veel koolstofdioxide oplevert. De centrale is volgens het Duitse energieconcern veel effici├źnter dan de bestaande Belgische steenkoolcentrales en stoot een kwart minder koolstofdioxide uit. Bij de bouw van de installatie zal de inzet van nagenoeg 1.500 medewerkers vergen.