handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Inrichting bouwplaats stimuleert productiviteit

Posted by marcho on December 4th, 2007

In Nederland onderzocht USP Marketing Consultancy in opdracht van Heras Buitenplaatsbeveiliging de invloed van de inrichting van de bouwplaats op onder andere de productiviteit. Uit de studie bleek dat de meeste bouwers spontaan aangeven dat een goede bouwplaatsinrichting een positief effect hebben op productiviteit, kwaliteit, plezier en rendement. Bijna elke aannemer geeft aan dat er steeds meer aandacht aan de bouwplaats geschonken wordt.

Zowel vanuit het arbeisperspectief als vanuit het perspectief van vandalisme en diefstal bekeken besteden aannemers meer aandacht aan de inrichting van hun werf. Zo worden de bouwplaatsen steeds uitgebreider ingericht. Er wordt plaats voorzien voor een bouwkeet (93%), hekwerk (87%), toegangscontrole (10%), alarmsystemen (7%) tot een bidruimte voor bouwvakkers (1%) toe.

Een goede inrichting heeft een direct effect volgens het onderzoek. Een goede beveiliging door hekwerk en controlesystemen bijvoorbeeld kan de kosten drukken veroorzaakt door vandalisme en diefstal. Bouwvakkers zelf ramen deze kosten op 210 miljoen euro per jaar. Ook kwaliteit en en productiviteit worden positief beïnvloed. Bij een stijgend rendement wijzen 29 % van de aannemers dan ook naar projecten met de juiste bouwplaatsvoorzieningen. (LD)