handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Arabische Golf naar bouwrecord

Posted by marcho on December 3rd, 2007

Volgend jaar zullen in de regio van de Arabische Golf voor ongeveer 3.000 miljard dollar bouwprojecten uitgevoerd worden. Dat stelt het adviesbureau Proleads. Op dit ogenblik zijn er 2.835 projecten aan de gang met een gezamenlijke waarde van 2,45 biljoen dollar. In Saoedi-Arabië zijn de grootste investeringen aan de gang, maar op het gebied van het aantal projecten voeren de Verenigde Arabische Emiraten de ranglijst aan.

Het grootste project in aanbouw bevindt zich in Saoedi-Arabië. Het KAEC-project (King Abdullah Economic City) ten noordwesten van Jeddah beslaat 168 miljoen vierkante meter en wordt geraamd op 120 miljard dollar. Het project omvat een zeehaven, een industriële zone, een centraal zakendistrict met een financieel centrum, een verblijfszone, een educatieve zone en residentiële gemeenschappen.

Daarna volgen ambitieuze projecten als zoals Dubailand (110 miljard dollar) in de Verenigde Arabische Emiraten met onder meer minstens 55 hotels – en Silk City (68 miljard dollar) in Koeweit. Met een projectwaarde van 1,1 biljoen dollar vertoont Saoedi-Arabië de duurste bouwwoede, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten (700 miljard dollar) en Koeweit (300 miljard dollar).

Naar aantal projecten leiden de Verenigde Arabische Emiraten met 1.539 projecten echter voor Saoedi-Arabië (1.033). De landen uit het Golfgebied proberen hun afhankelijkheid van de olie-uitvoer te verlagen. De hoge olieprijs zet de afnemers immers aan tot besparende maatregelen. De Arabische landen investeren dan ook steeds meer in de uitbouw van de financiële, industriële en toeristische sector.