handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Tielt overweegt bouw nieuwe schouwburg

Posted by marcho on October 14th, 2007

Het stadsbestuur van Tielt overweegt een nieuwe schouwburg te bouwen op het Vredespark. Die verrassende wending komt er nadat bekend raakte dat Monumenten en Landschappen het Gildhof wil laten beschermen. Het cultuurcentrum Gildhof is echter verouderd, barst uit zijn voegen en voldoet eigenlijk al een hele tijd niet meer aan de brandveiligheidsnormen en is ook niet meer aangepast aan de huidige programmatie-eisen.

Volgens het stadsbestuur bestaat het gevaar dat Gildhof in 2011 de deuren moet sluiten als het gebouw tegen die deadline niet hebben aangepast aan de normen inzake brandveiligheid. Bovendien zet de huidige schouwburg volgens schepen van cultuur Els De Rammelaere een rem op de programmatie van het cultuurcentrum. Het podium is te klein. Sommige productiehuizen haken meteen af als ze dat horen.

Daarbij komt nog dat ook het comfort van de bezoekers te wensen overlaat. Er is volgens Erik Demoen, directeur van het Gildhof, onder meer te weinig beenruimte in de schouwburg, terwijl ook de foyer te klein is en er geluidsinterferentie is tussen de verschillende zalen en lokalen. Bovendien is er ook geen lift. Het stadsbestuur werkte aan een eindrapport voor de renovatie, maar duiken plots beschermingsplannen op.

Uit de voorstelling van de inventaris van het bouwkundige erfgoed in Tielt is gebleken dat Monumenten en Landschappen ernstig overweegt om het Gildhof te beschermen als monument omwille van zijn historische en architecturale waarde. Daardoor zou de verbouwing van het Gildhof wel eens in het gedrang kunnen komen. De Rammelaere wil in elk geval ook het huidige Gildhof bewaren als cultureel gebouw.