handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Architect Kisho Kurokawa overleden

Posted by marcho on October 13th, 2007

De internationaal bekende Japanse architect Kisho Kurokawa is op 73-jarige leeftijd gestorven. Volgens de Japanse media werd een hartaanval hem fataal. Kurokawa, die zichzelf een filosoof noemde, verwierf wereldwijd erkenning als medestichter van de metabolisme-beweging in Japan. Kurokawa kreeg talrijke onderscheidingen, waaronder de gouden medaille van de Franse Academie voor Architectuur.

Kurokawa studeerde in 1957 af aan de Universiteit van Kioto in de architectuur. Hij vervolgde zijn studie aan de Universiteit van Tokio, onder andere bij Tange Kenzo, en promoveerde in 1964. Met een aantal collega’s richtte hij een stroming op in 1960 waarvan de leden bekend stonden als Metabolisten. Het was een radicale Japanse avant-garde stroming die vermenging en recycling van architectuurstijlen rond een Aziatische filosofie propageerden.

De stroming was succesvol, met als hoogtepunt de waardering voor de Takara Beautillion op de Wereldtentoonstelling in Osaka in 1970. Korte tijd later viel de beweging uiteen. Kurokawa is de oprichter en directeur van Kisho Kurokawa Architect & Associates, opgericht op 8 april 1962. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Tokio, en nevenvestigingen in Osaka, Nagoya, Astana (Kazachstan), Kuala Lumpur (Maleisië) en Peking (China).

Van de circa honderd projecten, die hij in veertig jaar over heel de wereld heeft verwezenlijkt, behoort de verbouwing van de Japanse ambassade in Berlijn, de luchthaven van Kuala Lumpur en het Van Gogh Museum in Amsterdam.