handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Gevluchte architect werkt aan plan Havana

Posted by marcho on November 24th, 2007

Een Cubaanse architect heeft een masterplan gemaakt voor de aanpak van Havana als het regime van Fidel Castro niet meer aan de macht is. Samen met ongeveer zestig studenten heeft Nicolás Quintana vanaf 2004 gewerkt aan het stedenbouwkundig plan ‘Havana and its Landscapes’. Quintana, die in de jaren zestig is gevlucht uit Cuba, vindt dat de hoofdstad een structurele renovatie moet ondergaan wanneer de regeringsleider is overleden.

Sinds Castro in 1959 de macht greep op het Caribische eiland, is er volgens critici van het regime bitter weinig gedaan aan de stedelijke vernieuwing of zelfs het onderhoud van woningen. Veel families in Havana leven dan ook in zwaar vervallen huizen. De architect wil met zijn naar eigen zeggen realistisch plan voorkomen dat de stad ten prooi zou vallen aan een ongecontroleerde bouwgolf.

Quintana ziet naar eigen zeggen in de ongecontroleerde bouwgolf een groter gevaar dan de verwaarlozing in de afgelopen decennia. Het plan voorziet geïnteresseerde bouwers in de periode na Castro van een aantal stedebouwkundige richtlijnen. De studenten werden verdeeld over een aantal groepen, die elk een sectie van de stad voor hun rekening namen. De resultaten waren volgens de architect zelf verbazingwekkend.