handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Prijzen bouwgronden verdriedubbelen tegen 2017

Posted by marcho on November 23rd, 2007

Net als olie dreigen bouwgronden een schaars goed te worden. De Vlaamse overheid kan nochtans zelf de beschikbare hoeveelheid bouwgrond bepalen. Volgens een berekening van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zullen de prijzen van de bouwgronden in Vlaanderen tegen 2017 drie keer hoger zijn dan de prijzen nu. Een stuk grond dat nu ongeveer 76.000 euro waard is, zal dan 232.000 kosten. Daarom dringt de VCB bij de Vlaamse overheid aan op een vrijgave van 30.000 bijkomende percelen.

Tot nu toe nam de overheid maatregelen die slechts als lapmiddel dienst deden tot de volgende verkiezingen, aldus de VCB. Zo kwamen er heffingen op onbebouwde percelen en sociale verplichtingen op private verkavelingen. Deze maatregelen zouden het probleem alleen maar verergeren omdat ze geen oplossing op lange termijn bieden.

Door een evolutie in het gezinsleven stijgt de vraag naar woningen fors. Zo zijn de gezinnen steeds kleiner, maar neemt het bevolkingsaantal lichtjes toe. Er zijn ook steeds meer alleenstaanden en eenoudergezinnen. Door een stijging in het aantal huishoudens, stijgt de nood aan woning mee. De VCB verwacht de komende tien jaar een bijkomende behoefte aan 160.000 woningen. Probleem is dat er momenteel maar 148.857 percelen bouwgrond beschikbaar zijn. (LD)