handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Zuidpoolbasis vertrokken naar Antarctica

Posted by marcho on November 8th, 2007

Enkele dagen geleden vertok een schip met onderdelen voor de Belgische zuidpoolbasis Prinses Elisabeth ,aar Antarctica. Vanuit Kallo vertrok het Russische containerschip Ivan Pàpanin met de onderdelen. De lading die met het schip meevaart bevat naast 106 containers met onderdelen voor de basis ook voertuigen zoals sneeuwtractoren en sleeën.

Pa eind december zal het schip de baai van Braaidé bereiken. In dit oostelijk deel van Antarctica moeten de containers aan land geraken. Vorig jaar, tijdens een eerste expeditie, is gebleken dat dit niet eenvoudig is. Het gebied is bedekt met zee-ijs, wat dun en onstabiel is. Johan Berte van de International Polar Foundation: ‘Nu gaan we wel vroeger in het seizoen waardoor we hopen dat het beter zal gaan. Maar toch blijft het een risicovolle onderneming.

De bouw van de zuidpoolbasis zal ook niet eenvoudig zijn. De basis wordt gebouwd op een rotspeiler 200 km landinwaarts. Het bouwen moet gebeuren bij temperaturen rond de 20 graden onder nul. Als het station eenmaal af is zal het dienen als uitvalsbasis voor Belgisch wetenschappelijk onderzoek op de Zuidpool. Verwacht wordt dat de nieuwe zuidpoolbasis eind volgend jaar in gebruik genomen kan worden. (LD)