handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Leve het rieten dak

Posted by marcho on November 5th, 2007

Sinds kort zijn rieten daken weer helemaal in. Door te spelen met verschillende materialen, worden dak hip gemaakt. En dus wordt er ook riet gebruikt. Vroeger was riet niet altijd even handig omdat het veel tocht doorliet. Daar hebben professionele rietleggers ondertussen oplossingen voor gevonden.

Riet voor daken verschilt sterk in kleur. Chinees riet is eerder geel, terwijl Nederlands riet donkergrijs is. Maar elke soort is onderhevig aan vergrijzing. Door de jaren heen wordt het riet grijzer en dus moet een rieten dak goed onderhouden worden. Daarvoor moet best een vakman aangesproken worden, zij doen er soms enkele jaren over om de juiste kneepjes onder de knie te krijgen. Riet is niet enorm veel duurder als dakbekleding; voor pannen betaalt men ongeveer 62 euro per vierkante meter, voor riet zo’n 100 euro.

Door de nieuwe isolatietechnieken laat het rieten dak geen wind meer door. Enig nadeel is wel dat riet erg brandbaar is, en dat de brandverzekering duurder wordt. Wie dus zo’n dak wil laten leggen gaat best eerst even langs zijn verzekeringsagent. (LD)