handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Minder bouwvergunningen in eerste jaarhelft

Posted by marcho on October 29th, 2007

In de eerste helft van dit jaar werden in België in totaal zo’n vijfduizend woningen minder vergund als in dezelfde periode het jaar ervoor. De federale overheidsdienst economie ontdekte dit in zijn statistieken. De daling is te merken bij de éénsgezinswoningen en de appartementen.

Het is vooral in Vlaanderen dat er minder woningen vergund zijn dan in topjaar 2006. Er werden minder dan 19.000 woningen vergund, dat zijn er 4.500 minder dan vorig jaar. Vooral flats werden in Vlaanderen minder vergund. In Wallonië waren het vooral flats die wel vergund werden, en minder ééngezinswioningen. Daar werden maar 200 woningen minder vergund. Brussel kende ook slechts een kleine daling van het aantal vergunningen.

Ook het aantal renovaties is dit jaar gedaald. Tussen januari en juni van dit jaar werden ongeveer 14.000 renovatievergunningen uitgereikt in België, ruim duizend minder dan vorig jaar. Voor sommige renovatiewerken is geen vergunning nodig, en net dat segment blijkt het wel goed te doen. (LD)