handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Slovaken uitgebuit door Nederlandse bouwfirma

Posted by marcho on October 26th, 2007

Op camping Floreal in Lichtaart (Kasterlee) logeren momenteel vier Slovaakse mannen die werk zochten in België. De vier verblijven al enkele dagen in een stacaravan. In september en oktober werkten ze in dienst van een Nederlandse bouwfirma, volledig legaal, die hen achteraf 100 euro uitbetaalde voor 200 uren werk.

Via een Slovaaks rekruteringsbureau kwamen de vier arbeiders bij het Nederlandse bouwbedrijf terecht. Ze ondertekenden een contract tot 20 december. De laatste dagen wachtten de vier op een nieuwe opdracht, die nooit kwam. De firma stuurde donderdag een vertegenwoordiger met een ontslagbrief naar het viertal.

Verschillende vakbonden trekken zich het lot van de Slovaakse arbeiders aan. ABVV en de Nederlandse FNV Bouw dienden een klacht in bij de sociale inspectie. ‘Een firma als deze werkt met rekruteringsbureau’ s uit Polen, Hongarije en Slovakije’, zegt Cynthia Deman van ABVV. ‘De aangetrokken arbeiders worden enkele weken tewerkgesteld, volkomen legaal, maar worden uitgebuit.’ Als die arbeiders dan naar hun thuisland terugkeren staan er vaak al nieuwe in de plaats. Via een nieuwe wet kunnen buitenlandse werknemers nu hun werkgever aanklagen. (LD)