handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Geen echt leegstaande sociale woningen in Vlaanderen

Posted by marcho on October 24th, 2007

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) meldde vorige week dat de zogenaamd leegstaande sociale woningen in feite gerenoveerd worden. De verklaring komt er nadat Vlaams minister van Wonen Marino Keulen in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Hans Schoofs (Open Vld) meldde dat er in Vlaanderen maar liefst 6.056 sociale woningen leeg staan. Schoofs had het vooral over de wachtlijst met meer dan 70.000 kandidaat huurders.

De VMSW wil met zijn antwoord de cijfers nuanceren. Jaarlijks worden door de verschillende Vlaamse huisvestingsmaatschappijen zo’n 6.500 woningen gerenoveerd. ‘Er staan er dus geen of weinig ‘werkloos’ leeg’ aldus woordvoerder Andy Dilles. Dit gebeurt soms wel, wanneer de huisvestingsmaatschappij de bedoeling heeft grotere renovatiewerken uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het grote Silvertopproject in Antwerpen.

Verder relativeert het VMSW het aantal wachtenden op een sociale woning. volgens Dilles zijn er 56.000 reële wachtenden. Daarnaast zijn er mensen die zich bij meerdere huisvestingsmaatschappijen op de lijst hebben gezet, die al in een sociale woning wonen maar op een andere wachten of die specifieke noden hebben en dus een specifieke woning nodig hebben..