handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Tuinideeën in Appeltern

Posted by marcho on October 23rd, 2007

In het Nederlandse Appeltern, op anderhalf uur rijden van Antwerpen en twee uur van Gent, ligt het grootste modeltuinenpark ter wereld. Het park telt 180 tuintjes in verschillende stijlen. Het hoveniersbedrijf Ben van Ooijen begon twintig jaar geleden met het aanleggen van een toontuinpark om zijn klanten wegwijs te maken in de verschillende bruikbare materialen, sferen en inrichtingen voor hun tuin. Ondertussen zijn er op het terrein van twaalf hectare niet minder dan 180 modeltuinen aangelegd.

De oudste tuinen tonen maturiteit en laten zien hoe groen een eigen leven gaat leiden. Jaar na jaar werd bijgebouwd en ook bekende ontwerpers, zoals Piet Oudolf en Dick Huigens, kregen een tuintje ter beschikking om hun creativiteit bot te vieren. Elk tuintje blijft ongeveer vier jaar liggen, waarna het plaats moet maken voor een nieuw exemplaar.

Door de voortdurende vernieuwing in het tuinenpark is er ruimte voor nieuwe plantintroducties en combinaties. De tuinen worden niet voorzien van naambordjes of prijsmarkeringen zodat ze in gebruik lijken te zijn. Bezoekers krijgen zo de indruk in naast elkaar gelegen open tuinen rond te wandelen. (LD)