handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Dessau bouwt grootste gebouw ter wereld

Posted by marcho on September 3rd, 2007

In de stad Dessau in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt zijn de plannen voor de bouw van De Grote Piramide voorgesteld. Het complex zou volgens de initiatiefnemers het grootste gebouw van de wereld moeten worden. Het gebouw moet de laatste rustplaats worden voor miljoenenen mensen, ongeacht hun nationaliteit of religieuze overtuiging. Het gebouw moet een uithangbord worden voor deze achtergebleven regio van het vroegere Oost-Duitsland.

De bedoeling is dat mensen wereldwijd een steen reserveren als toekomstige urne voor hun asse. Met die stenen wordt de piramide aangelegd. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat het monument binnen de kortste keren de piramide van Gizeh in Egypte zal overtreffen. Er werd twintig jaar gewerkt aan het 147 meter hoge monument. Op dezelfde periode zou de Grote Piramide in Dessau 150 meter hoog zijn.

De aanschaf van een steen zou een investering vergen van ongeveer 700 euro. De Weimar Bauhaus-universiteit zegt dat het project technisch haalbaar is. De lokale overheid heeft geld opzijgezet om de plannen verder uit te werken. Een architectuurwedstrijd moet het beste ontwerp aanduiden. De jury wordt voorgezeten door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De bouw van de Grote Piramide zou volgend jaar al van start gaan.

In Dessau vindt men ook het wereldberoemde Bauhaus-gebouw, een ontwerp van Walter Gropius. Meer informatie is terug te vinden op de website www.thegreatpyramid.org.