handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Kazandmolen is gerestaureerd

Posted by marcho on September 11th, 2007

De Kazandmolen uit Rumbeke is volledig gerestaureerd. Het beschermde monument is toegankelijk na afspraak en tijdens bepaalde evenementen. In de negentiende eeuw telde Groot-Roeselare nog ruim vijftig molens. Vandaag schiet daarvan echter alleen de Kazandmolen over. De molen is in privéhanden, maar de eigenaars beslisten vorig jaar de stenen windmolen te restaureren.

De huidige restauratie vergt een investering van 120.000 euro. Daarvan wordt de helft gedragen door een Vlaamse restauratiepremie. De provincie en stad kwamen elk met 19.530 euro over de brug. De gerestaureerde molen ziet er nu opnieuw uit zoals hij werd heropgericht na een zware brand in november 1954. De vorige restauratie dateerde al van 1982. Daarbij was de romp al volledig opgeknapt.

Ook de oorspronkelijke maalderijapparatuur werd in de molen geïnstalleerd. De Kazandmolen kan daardoor zowel op windkracht als op motorkracht werken. De combinatie van verschillende energiebronnen onder hetzelfde molendak is volgens kenners bijzonder. In het Brusselse Rijksarchief is onlangs een bouwvergunning voor de Kazandmolen opgedoken. Het gaat om een oprichtingsoctrooi dat werd afgeleverd door keizerin Maria-Theresia.