handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Slachthuis Sint-Truiden wordt recreatiegebied

Posted by marcho on September 13th, 2007

De Veemarkt van Sint-Truiden en het aanpalende slachthuis moeten plaats maken voor een recreatiegebied, waar wellicht een topsporthal zal gebouwd worden. Het Haspengouwse Veemarktbedrijf zet immers de verkoop van levend vee op de Veemarkt stop. Daarmee verdwijnt een traditie die in Sint-Truiden van de Middeleeuwen bestaat. Maar de activiteit was niet langer rendabel.

Wanneer de sluiting van de Truiense Veemarkt is voorzien, staat nog niet vast. Aanvankelijk stelde het stadsbestuur eind dit jaar als deadline voorop, maar mogelijk wordt de markt nog wat langer opengehouden. Maar de sluiting komt er in ieder geval. De aanvoer is sedert 2002 gehalveerd en vorig jaar was er een verlies van 42.860 euro. Voor dit jaar zijn de vooruitzichten nog ongunstiger.

Bovendien zorgt de Veemarkt voor overlast en vuil in de buurt. Op de einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw beleefde de Veemarkt haar hoogtepunt. Met een verkoop van zesduizend stuks per week was ze toen de grootste van het land. Maar in de jaren negentig liep de handel terug, onder meer door ziektes bij dieren, het verbod op transport, verwaarlozing van de markt en de wijziging in de handelspraktijken

De verkoop gebeurt nu rechtstreeks. Openbare markten bepalen de prijzen van het vee niet meer en verliezen hun betekenis. Het aantal veehandelaars vermindert ook zienderogen. Wellicht zal het beroep verdwijnen. De handel in levende dieren is immers alleen nog hoofdzakelijk folklore. Er zijn plannen om het slachthuis naar het industriepark in Brustem te verhuizen.

Daardoor komt er aan de rand van het stadscentrum een grote oppervlakte vrij. Er wordt onder meer gedacht om de vrijgekomen terreinen een bestemming te geven als recreatiezone, waar een sporthal zou kunnen ingeplant worden. Meer een definitieve beslissing daarover is nog niet gevallen.