handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Kasteel Viane moet gerestaureerd worden

Posted by marcho on September 14th, 2007

Minister Van Mechelen eist de dringende restauratie van het kasteel Blondel de Beauregard in Viane bij Geraardsbergen. Het beschermde kasteel, omgeven door een park en vijver, omvat een hoofdgebouw met poortgebouw, orangerie en paardenstal. Vooral de centrale zeszijdige toegangstoren verkeert in heel slechte staat. De administratie van minister Van Mechelen zal de eigenaar verplichten om zijn restauratiebelofte na te komen.

Het historische pand werd in de achttiende eeuw gebouwd door de toenmalige heer van Viane. Door een huwelijk kwam het in handen van de familie Blondel de Beauregard. Over de huidige bezitter is er veel meer vaagheid. Sinds 1990 is het monument eigendom van de naamloze vennootschap Kasteel de Beauregard, die slechts bestaat uit twee Nederlandse vennoten.

De maatschappelijke zetel van de vennootschap werd in 1999 verplaatst van Geraardsbergen naar Herent. Twee jaar later volgde er nogmaals een verhuizing. Volksvertegenwoordiger Guido De Padt, zelf een gewezen inwoner van Viane, kaartte het verval van het kasteel aan bij minister Van Mechelen. Die erkende dat het gebouw in bijzonder slechte staat verkeert en zienderogen verder aftakelt.

In 2004 werd het kasteeldak door de eigenaars gerestaureerd. Toen hadden zij ook een volledige kasteelrenovatie beloofd. Maar daarmee is nog altijd steeds geen begin gemaakt. Minister Van Mechelen wil de eigenaar nu via juridische weg dwingen om zijn restauratiebelofte na te komen.