handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Colosseum verdwijnt in stukjes

Posted by marcho on September 15th, 2007

Het imposante Colosseum in het centrum van Rome verkeert in bijzonder slechte staat. Vooral de muren hebben bijzonder zwaar te lijden gehad. Vermoed wordt dat het in de eerste plaats toeristen zijn die originele stenen van het bijna tweeduizend jaar oude amfitheater, waar vroeger gladiatoren vochten en zeeslagen plaatsvonden, als aandenken meenemen. De Romeinse overheid heeft een striktere bewaking beloofd.

Het Colosseum trekt jaarlijks naar schatting vijf miljoen bezoekers en sommigen van die toeristen gebruiken de kleine, scherpe stenen die op de grond liggen als werktuig om stukjes steen uit de muren te kappen. Ooggetuigen zouden gezien hebben dat ook ‘s nachts buitenlanders stukken uit de muren wrikken. Angelo Bottini, de intendant van de archeologische schatten, zegt dat de controle zou verscherpt worden.

Ook talrijke daklozen hebben een onderkomen gevonden rond het Colosseum en laten er hun sporen na. Bovendien wordt de antieke arena steeds meer ontsierd door vuilnishopen in de buurt en door graffiti en gekrabbel op de muren. Men vindt er zowel namen van Amerikaanse toeristen als boodschappen van amoureuze aard. Vaak beginnen toeristen op de muren te schrijven tijdens de lange wachttijden aan de ingang van het monument.

Ook de restauratie, die wegens geldgebrek steeds opnieuw wordt onderbroken, heeft sporen achtergelaten. Talrijke afsluitingen en bouwmaterialen maken verpesten het uitzicht van de arena. Ander opmerkelijk feit is dat de legendarische katten, die het Colosseum sinds decennia bevolkten, de omgeving hebben verlaten. De oorzaak daarvan is nog niet achterhaald.