handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Hotel Normandie wint Vlaamse Monumtenprijs

Posted by marcho on September 16th, 2007

De restauratie van het Hotel Normandie in Koksijde heeft de Vlaamse Monumentenprijs 2007 gewonnen. Dat maakte Vlaams minister van monumentenzorg Dirk Van Mechelen bekend gemaakt naar aanleiding van het slotfeest van de Open Monumentendag 2007. Hotel Normandie is een opvallend gebouw in “bootstijl” langs de Koninklijke Baan in Koksijde. Het gebouw wordt op dit ogenblik gebruikt als restaurant.

Het Hotel Normandie dateert van 1936 en is een creatie van de Oostduinkerkse architectenbroers Laurent en Willy Bruggeman, die in de toenmalige architectuurtijdschriften geprezen werden als modernisten. Het gebouw stond een tijdlang leeg en raakte zwaar beschadigd. De restauratie was bovendien niet evident, want het gebouw kende een aantal structurele gebreken.

Bovendien moest het als publieke toegankelijke ruimte aan een aantal eisen inzake toegankelijkheid en brandveiligheid kunnen voldoen. De restauratie is volgens minister Van Mechelen uitermate geslaagd. Hij noemt het project een schitterend voorbeeld van herbestemming. “Of misschien beter hergebruik, want de oorspronkelijke functie bleef bewaard,” aldus de minister.