handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Mechelen werkt aan twintig restauratiedossiers

Posted by marcho on September 12th, 2007

Bij de Mechelse dienst voor Monumentenzorg zijn op dit ogenblik een twintigtal dossiers in voorbereiding of klaar voor uitvoering. Vooral de restauratie van de Sint-Janskerk, enkele begijnenwoningen en de twee wijkhuizen in Muizen en Walem staan daarbij centraal. Met zijn 399 monumenten heeft Mechelen na Antwerpen, Gent en Brugge het meest uitgebreide beschermd patrimonium van Vlaanderen.

Omdat de overheid meer geld ter beschikking stelt, vragen particulieren volgens Monumentenzorg Mechelen steeds meer premies voor restauraties van oude panden aan. Op dit ogenblik liggen drie dossiers klaar voor projecten in het Groot Begijnhof, terwijl er voor hetzelfde gebied nog in opmaak zijn. De werken aan de huisjes Conventstraat, die in bijzonder slechte staat verkeren, beginnen echter eind volgende maand.

Daarnaast werden premies toegekend voor de restauratie van het Emma├╝skasteel in Mechelen-Noord, de Refuge van Grimbergen in de O.L.Vrouwestraat en voor het huis Sint-Antonius op de Grote Markt. Voor De Kluis in de Guldenstraat is er een voorbereidend onderzoek in uitvoering. Zelf heeft de stad een restauratiepremie aangevraagd om het oude gemeentehuis van Muizen om te vormen tot een dorpshuis en in Walem wordt aan een gelijkaardig ontwerp gewerkt.

Binnenkort start ook de restauratie van de Sint-Janskerk. Tegelijkertijd wordt ook gestart met het gunnen van het historisch onderzoek voor het interieur.