handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Tsjernobil krijgt stalen sarcofaag

Posted by marcho on September 19th, 2007

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn de contracten getekend voor de bouw van een nieuwe sarcofaag voor de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl. Het wordt een 105 meter hoge en 150 meter lange stalen boogconstructie, die de afbrokkelende en lekkende betonnen sarcofaag moet omvatten. De betonnen sarcofaag werd na de ramp in 1986 inderhaast over de reactor gebouwd.

Het nieuwe project heeft een kostprijs van 364 miljoen euro. Die investering wordt gefinancierd door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Het ontwerp van de constructie zal naar verwachting anderhalf jaar duren en de bouw ervan nog eens vier jaar. Het ligt uiteindelijk in de bedoeling dat de reactor en de sarcofaag binnen het nieuwe omhulsel worden ontmanteld.

Het totale project voor de bouw van het omhulsel, versterking van de bestaande sarcofaag, het meten van de straling en het scholen van experts wordt geraamd op 1 miljard euro. Bij de ramp van 26 april 1986 werd radioactiviteit verspreid over een groot deel van de voormalige Sovjetunie en Noord-Europa. In de eerste twee maanden na de ramp kwamen 31 mensen om het leven. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zouden in totaal 9.300 mensen aan de gevolgen van de straling overleden zijn.