handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

VGP werkt aan kapitaalverhoging

Posted by marcho on August 22nd, 2007

De vastgoedgroep VGP wil dit najaar 100 miljoen euro tot 150 miljoen euro ophalen. Dat zal wellicht gebeuren via een beursgang, al is een private plaatsing niet volledig uitgesloten. Met die extra financiële middelen wil VGP vanuit de thuisbasis Tsjechië een netwerk van logistieke en semi-industriële parken uitbouwen in Centraal-Europa. VGP is sinds 1998 actief op de Tsjechische logistieke markt.

De groep bouwt op dit ogenblik in de buurt van Praag het grootste logistieke park van het land. Maar VGP wil zich niet langer beperken tot die Tsjechische markt. Over de komende twee jaar wil het daarom minstens 200 miljoen miljoen tot 300 miljoen euro investeren in Centraal-Europa. De vastgoedportefeuille van VGP bedroeg eind vorig jaar 102 miljoen euro, maar zou tegen eind 2011 een waarde moeten hebben van 850 miljoen euro.

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 kwam de herindustrialisatie van Centraal-Europa zeer snel op gang. Veel bedrijven uit West-Europa voelden zich sterk aangetrokken door een land als Tsjechië, omwille van zijn ligging, zijn lage lonen en zijn hooggeschoolde arbeidskrachten. Ze verschoven een deel van hun activiteiten naar die regio. Daardoor was en is er in de regio een tekort aan moderne infrastructuur, ook op het vlak van bedrijfsvastgoed.

De vastgoedonderneming VGP, opgericht in 1998, speelt met de ontwikkeling van semi-industriële parken al enkele jaren succesvol in op die vraag. Sinds 2002 is VGP zich helemaal gaan toeleggen op de ontwikkeling van eigen semi-industrieel vastgoed in de buurt van Praag. Het ontwikkelde vastgoed werd niet langer doorverkocht na de bouw, maar in portefeuille gehouden. VGP heeft op dit ogenblik een 35-tal klanten, onder wie internationale spelers zoals TNT, Lekkerland, Ikea en Siemens.