handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Wilma koopt Oostends Terminus-hotel

Posted by marcho on August 21st, 2007

De Antwerpse projectontwikkelaar Wilma Development heeft het vroegere hotel Terminus naast het stationsgebouw van Oostende gekocht. Hotel Terminus werd gebouwd tussen 1907 en 1913 en was tot de jaren zestig operationeel, maar bleek door de afname van het aantal vaarten niet meer rendabel te zijn en werd gesloten. Het hotel werd in 1983 beschermd en wordt nu verhuurd aan Theater aan Zee als concertzaal en kantoorruimte.

Hotel Terminus werd gebouwd in een neoclassicistische stijl. De Oostendse stadsarchivaris Claudia Vermaut zegt dat het hotel een prachtige lift, 28 hotelkamers en een grote verbruikszaal heeft. Het hotel werd nog even genoemd als alternatief voor de Oostende cultuurzaal, maar die plannen moeten door de verkoop aan Wilma wel opgeborgen worden. Het gebouw kan alleen gerenoveerd worden. Afbraak is door de bescherming immers uitgesloten.

Er werden geen financiële details bekend gemaakt over de transactie en evenmin over de plannen van Wilma met het complex. Het zou wel een onderdeel kunnen vormen van het grote Churchill-project, vlak naast het stationsgebouw en hotel Terminus. Het stadsbestuur van Oostende wil er een wooncomplex inplanten. Er zouden nog drie kandidaten zijn voor de realisatie van dat project. Verwacht wordt dat het project volgend jaar van start zal kunnen gaan.