handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Kleine eigenaars denken aan verkoop

Posted by marcho on August 8th, 2007

Van de kleine eigenaars die een huis verhuren, overweegt één of vijf daarmee te stoppen en zijn woning te verkopen. Ze zijn van oordeel dat het verhuren van een woning nog nauwelijks de moeite loont, vooral omdat de overheid het hen steeds moeilijker maakt. Het Algemeen Eigenaarssyndicaat, dat ongeveer 100.000 verhuurders vertegenwoordigt, stelt dat energiecertificaat van 250 euro de regelgeving alleen nog maar strikter maakt.

Dat certificaat wordt vanaf volgend jaar verplicht. De nieuwe huurwet bepaalt ook dat de verplichte huurwaarborg nog maar een equivalent mag zijn van twee maanden huur. Op dit ogenblik is dat nog drie maanden. Door de verlaging rest er volgens de eigenaars niet voldoende meer over om de schade te herstellen als de huurder vertrekt en wordt het ook risicovoller om een woning te verhuren.

Waar veel eigenaars ook zwaar aan tillen, is dat de huurovereenkomsten volgens de nieuwe huurwet voortaan geregistreerd moeten worden en in een centrale databank worden opgeslagen. De eigenaars vrezen dat de overheid op termijn de centrale databank zal gebruiken om een vermogenskadaster mee te voeden. Bovendien vinden veel kleine eigenaars de toegenomen regelgeving een zware administratieve last.

Vermoed wordt dat vijf tot tien procent van de kleine eigenaars met plannen rondloopt om zijn panden te verkopen. Ook jongeren, die een verhuurd eigendom van hun ouders erven, zijn sneller geneigd om het pand te verkopen dan vroeger. Door deze evolutie dreigt de woningmarkt op termijn te worden ingepalmd door investeringsmaatschappijen. In België zijn op dit moment de meeste huurwoningen nog in handen zijn van particulieren. Dat is een uitzondering binnen Europa.