handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Junks helpen malafide makelaars

Posted by marcho on August 15th, 2007

Om de vraagprijs van panden kunstmatig drukken, huren Nederlandse malafide vastgoedhandelaren bendes junks in. Op die manier willen deze handelaren overlast creëren rond de panden waarin ze geïnteresseerd zijn, zodat de prijzen wegens gebrek aan aantrekkingskracht bij het brede publiek naar beneden zouden gaan. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

“Het pand wordt door de overlast steeds moeilijker te verkopen en de woning kan door de louche vastgoedhandelaar vaak voor een prikkie worden opgekocht,” aldus de Nederlandse krant De Telegraaf. “Hij verkoopt de woning na het terugtrekken van zijn dakloze medewerkers met veel winst door.” De onderzoekers kon echter niet zeggen hoe dikwijls er naar deze praktijken teruggegrepen wordt.

“Het is een verschrikkelijk foute manier om voor weinig geld in bezit te komen van een woning,” aldus de onderzoekers. “In vastgoed gaat veel geld om. Het draait om financieel gewin. Wie geconfronteerd wordt met een ingehuurde groep zwervers en junkies, heeft volgens hen wel degelijk een probleem. “Probeer bijvoorbeeld maar eens te bewijzen dat ze expres zijn ingehuurd om overlast te veroorzaken,” voeren ze aan.

Een woordvoerder van de immobiliënorganisatie zegt nog nooit eerder gehoord te hebben van dergelijke praktijken, maar men geeft toe dat het een uiterst kwalijke zaak is. De woordvoerder stelde echter wel dat er voor vastgoedhandelaren eenvoudiger manieren zijn om hun winsten kunstmatig op te drijven, zoals fraude met taxirapporten en hypotheken. Maar hij voegt er wel aan toe niets uit te sluiten.