handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Amerikaan vindt duurzaam wonen niet belangrijk

Posted by marcho on August 5th, 2007

De Amerikaanse consument heeft relatief weinig interesse in duurzaam wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau ThinkProperty.com. Uit een enquête kwam immers naar voor dat 60 procent van de ondervraagden niet geïnteresseerd is in informatie over duurzame woningbouw. Ze stellen volgens ThinkProperty.com daarbij dat andere problemen dringender zijn dan het leefmilieu.

Twintig procent van de ondervraagden was van mening dat het overschakelen naar milieuvriendelijke producten te duur is. “Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt dat alleen sandalen-dragende hippies geïnteresseerd zijn in het leefmilieu,” aldus nog ThinkProperty.com. “Minder dan twee op drie van de ondervraagden toont daadwerkelijke interesse in de milieuproblematiek.”

Toch stelt de meerderheid van de ondervraagden dat ze hun woning milieuvriendelijker zouden inrichten indien de overheid daarvoor stimulansen zou geven, zoals groene hypotheken en verlaagde belastingen. Eén derde is van mening dat de Amerikaanse onvoldoende doet om de bouw van duurzame woningen te stimuleren. Zestig procent zegt dat ook ontwikkelaars meer inspanningen zouden moeten doen.

De ondervraagden waren eensgezind dat de regering huiseigenaars zou moeten helpen om duurzame waterverwarmers te plaatsen, zodat de energie-efficiënte verhoogd zou kunnen worden. Daarna volgen dakisolatie (80 procent), dubbele beglazing (70 procent), zonnepanelen (61 procent) en muurisolatie (47 procent). Slechts 17 procent is echter van oordeel dat de Amerikaanse regering groene huiseigenaars financiële steun zou moeten verlenen.

Volgens de enquête hebben 70 procent van de ondervraagden dubbele beglazing en 60 procent dakisolatie. Daarnaast gebruikt 57 procent spaarlampen en 40 procent heeft de beschikking over een energievriendelijke waterverwarming. Ongeveer 66 procent zegt aan recyclage te doen en 75 procent zegt ongebruikte verlichting uit te schakelen. Volgens meer dan 70 procent zou in nieuwe woningen het gebruik van spaarlampen verplicht moeten worden.

Dat geldt voor 55 procent ook voor zonnepanelen en voor 42 procent voor watersystemen.