handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Brazilië wil favelas aanpakken

Posted by marcho on August 4th, 2007

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft aangekondigd 3,6 miljard dollar te zullen investeren in de verstedelijking en zuivering van de krottenwijken – favelas – van Brasialia en twaalf andere gebieden. Het geld is afkomstig uit het programma voor de versnelling van de economische groei. Dat is een publiek en privaat investeringsplan dat in januari door de regering werd aangekondigd.

President Lula kondigde aan asfalt, verlichting en ontspanningsruimten aan te brengen. Dat moet volgens de president het lijden verlichten van de miljoenen Brazilianen die in die zone’s leven. Begin vorige maand zei de Braziliaanse president al dat hij de concurrentie wilde aangaan met de malafide organisaties in de meest gewelddadige favelas van Rio de Janeiro. Daarvoor heeft hij een investering van 1,9 miljard dollar voorzien.

De prioriteiten van die opdracht gaan uit naar een cluster van favelas in het noorden van Rio de Janeiro. Het gaat om het Complexo do Alemao, een gebied waar eind juni nog negentien mensen om het leven kwamen bij een operatie van de politie tegen drugsdealers. Voor die zone is een investering van 250 miljoen dollar voorzien. Alleen al in Rio de Janeiro zijn er 752 favelas, waar meer dan 1,5 miljoen mensen wonen.