handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Renovatie graf Verhaeren uitgesteld

Posted by marcho on August 3rd, 2007

De renovatie van het graf van Emile Verhaeren in Sint-Amands wordt uitgesteld. Oorspronkelijk was de renovatie voorzien voor dit najaar, maar werd verschoven naar de lente van volgend jaar. De renovatie wil de grafsite op een hoger niveau brengen zodat ze bij hoog water niet altijd onder water loopt. Op 7 oktober brengt Sint-Amands hulde aan het monument. Die dag is het immers tachtig jaar geleden dat het monument werd ingehuldigd.

Door het optrekken van het grafmonument, zal het in de toekomst vanop afstand weer beter zichtbaar moeten zijn. Ook de vlakbij gelegen Marthe Massin-tuin, genoemd naar de vrouw van Emile Verhaeren, wordt in een nieuw kleedje gestoken. Een maquette van de nieuwe grafsite zal op 7 oktober tentoon gesteld worden in het provinciaal Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands.

Die dag is het tachtig jaar geleden dat het grafmonument van de schrijver werd ingehuldigd. Er wordt op 7 oktober dan ook een herdenking worden georganiseerd. Opmerkelijk daarbij is de interesse van de Bulgaarse stad Starazagora, die rond de figuur van Verhaeren de vriendschapsbanden met Sint-Amands wil versterken. Verhaeren is volgens Freddy Sarens, burgemeester van Sint-Amands, bijzonder populair in Bulgarije.