handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Reddingspoging voor La Roseraie

Posted by marcho on July 30th, 2007

In Tienen gaan er stemmen op om de villa La Roseraie te redden. De bouwgroep Smolders wil het gebouw slopen om er een woonblok met negen appartementen, maar kunstliefhebbers noemen de villa met zijn cottage-architectuur een unicum in de Tiense architectuurgeschiedenis. La Roseraie is vooral berucht vanwege de moord die er kort na de bevrijding van Tienen werd gepleegd.

Villa Roseraie werd in 1922 gebouwd door architect Alfons Geens, die er zelf ging wonen. Karakteristiek zijn de uitbouwvertrekken in de gevels, een typisch element van de cottage-architectuur. Volgens de opstellers van een bezwaarschrift tegen de sloop is de tijd voorbij dat men cottage-architectuur kan afbreken en vervangen door meer rendabele bouwsels. Ze voeren aan dat de villa tot het culturele erfgoed van de stad behoort.

De bouwgroep Smolders wijst erop dat Monumenten en Landschappen de villa geen historische waarde toemeet omdat La Roseraie architecturaal weinig betekent. De villa staat bekend voor de moord, die er op 8 augustus 1944 werd gepleegd. Een weerstander had collaborateur Vanautgaerden neergeschoten en leden van de Gestapo namen weerwraak. Drie Tienenaars werden vermoord.

Eén van de slachtoffers was directeur Janssens van de Tiense suikerfabriek. Hij woonde in La Roseraie. De moorden gaven na de oorlog aanleiding tot een proces voor de krijgsraad. Oorlogsburgemeester Marcel Engelen en twee anderen werden ter dood veroordeeld en stierven voor het vuurpeloton op 25 oktober 1946 in de Tiense kazerne.