handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Extra energiekorting voor tien procent sociale huurders

Posted by marcho on July 27th, 2007

Ongeveer tien procent van de 140.000 sociale huurders in Vlaanderen heeft ingetekend op de extra energiekorting die elektriciteitsleveranciers Electrabel en Luminus bieden. Zij bespaarden gemiddeld 45 tot 50 euro per jaar, zo blijkt uit een evaluatie door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Iedereen die via een sociale huisvestingsmaatschappij een woning of appartement huurt, kan sinds eind 2005 bij Electrabel en Luminus genieten van een gunsttarief voor de levering van elektriciteit.

Voor de sociale huurder wordt de goedkoopste tariefformule berekend, en daarop krijgt hij nog eens korting. Bij Electrabel bedraagt de korting 12 euro over twee jaar, Luminus geeft 30 procent korting op de vaste vergoeding voor de elektriciteit. Beide leveranciers bieden nog eens 10 euro korting als de facturen via domiciliëring worden betaald. Beide leveranciers hadden vooraf gerekend op 5 procent intekenaars, maar na achttien maanden hebben ongeveer 13.400 sociale huurders, of ongeveer 10 procent, ingetekend.

“De intekenaars betalen gemiddeld 45 tot 50 euro minder in vergelijking met hun vorige tarief,” aldus de VMSW. “Bovendien zijn heel wat klanten, die niet wisten dat ze ervoor in aanmerking kwamen, overgeschakeld op het ‘gewone’ sociaal tarief. Ook zij betalen nu minder. Dat sociaal tarief geldt voor bijvoorbeeld mensen met een handicap of leefloners. De contracten met Electrabel en Luminus lopen nog tot eind 2007.

De raad van bestuur van de VMSW heeft in overleg met Vlaams minister van Wonen Marino Keulen beslist de actie te verlengen en schrijft de volgende weken alle energieleveranciers aan om een voorstel voor de sociale huurders te formuleren. “We zijn tevreden over het systeem en hebben de voorbije twee jaar veel bijgeleerd,” aldus de VMSW. “We willen in de nieuwe formule ook veel aandacht besteden aan energiezuinigheid.”