handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Mechelen krijgt duizend woningen

Posted by marcho on July 25th, 2007

In het stedelijk gebied Mechelen mogen de volgende jaren bijna duizend woningen worden gebouwd. Dat heeft de Vlaamse regering bekend gemaakt. Daarvoor worden een aantal woonuitbreidingsgebieden omgezet in woongebied. De belangrijkste woongebieden zijn Stuivenberg in Mechelen en de Maenhoevevelden in Sint-Katelijne-Waver. De Spreeuwenhoek in Muizen blijft deels woonuitbreidingsgebied en deels landbouwgebied.

Over Spreeuwenhoek zegt burgemeester Bart Somers echter te twijfelen dat de leefbaarheid van een landbouwbedrijf op termijn gegarandeerd zal kunnen worden. De plannen voor het woonuitbreidingsgebied Spreeuwenhoek zijn al relatief concreet. Er komen 250 woningen met ruime kavels. Bovenop het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitbreidingsplan wil het Mechels stadsbestuur nog extra ruimte vrijmaken voor 670 bijkomende woningen.

De Arsenaalsite – ongeveer 75 hectare groot – achter het Mechels station wordt ontwikkeld. Behalve voor de NMBS worden hier ook mogelijkheden geschapen voor nieuwe bedrijven. Een deel van het gebied wordt gesaneerd en door de aanleg van een nieuwe brug komt er een betere verbinding met de E19-autostrade. Tussen de sporen en de centrale werkplaats komt een boulevard waar ruimte is voor kleinhandel, kantoren en mogelijk een concertzaal.

Ook het bedrijventerrein Stuivenberg wordt verder ontwikkeld. Dertig hectaren van het stedelijk gebied worden gereserveerd voor bos en groen. Die liggen langs de Dijlevallei en de Vrouwvlietvallei. Het militair domein wordt definitief herbestemd tot bosgebied. Aansluitend op de nieuwe woonwijk van Stuivenberg komt ook een nieuw stadsbos.