handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Belg woont relatief goedkoop

Posted by marcho on July 26th, 2007

Met ruim driekwart eengezinswoningen scoort België een stuk boven het Europees gemiddelde van 53 procent. Toch is ons land geen koploper, want in Groot-Brittannië en Ierland is het aandeel van de appartementen nog kleiner. Dat blijkt uit de studie ‘Woning en woonomgeving in België’ van de professoren Dominique Vanneste (KU Leuven), Luc Goossens (UA) en Isabelle Thomas (UCL).

De auteurs noemen het opvallend dat 43 procent van de eengezinswoningen rijhuizen zijn. Dat is bijna dubbel zoveel als het Europese gemiddelde van 26 procent. Als we toch in appartementen wonen, dan kiezen we meestal voor kleine gebouwen met niet meer dan negen buren. Slechts één Belgisch appartement op de elf is ingebed in een groter gebouw. Net geen 80 procent van de Belgen is nu eigenaar. In Zwitserland bezitten slechts 37 procent van de gezinnen een huis of appartement.

De Belgische woningen zijn van de goedkoopste in Europa. Ons land moet eigenlijk enkel Duitsland laten voorgaan, want daar is wonen nog merkelijk goedkoper. Toch blijkt uit een studie van het ERA-netwerk van vastgoedmakelaars, dat Belgische woningen de vergelijking met de rest van Europa op heel wat vlakken goed doorstaan. Heel goed zelfs, want met een gemiddelde bewoonbare oppervlakte van 175 vierkante meter woont bijna niemand groter.

In Zwitserland en Spanje schommelt het gemiddelde rond 150 vierkante meter, om dan te zakken naar 140 vierkante meter in Groot-Brittannië, Zweden en Nederland, 130 vierkante meter in Griekenland, Duitsland en Oostenrijk. Frankrijk is hekkensluiter met net geen 120 vierkante meter. Alleen Luxemburg doet met een gemiddelde van 180 vierkante meter heel wat beter.