handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Hasselt remt appartementsbouw

Posted by marcho on July 22nd, 2007

Het stadsbestuur van Hasselt zet een rem op de appartementsbouw. Er wordt immers volop geïnvesteerd in de constructie van flatgebouwen, terwijl er juist nood is aan eengezinswoningen. De Hasseltse burgemeester Herman Reynders wil niet langer dat oude huizen plaats maken voor de bouw van appartementen. Het Limburgse provinciebestuur heeft de bouwverordening goedgekeurd.

Sylvain Sleypen, gedeputeerde voor ruimtelijke ordening, stelt dat het vandaag een trend is dat eengezinswoningen verkocht worden aan bouwpromotoren die de woning afbreken en op die plaats appartementen bouwen. “We willen die appartementisering tegengaan,” voert hij aan. “Bovendien willen we op die manier ook de typische aard van de dorpskernen behouden.”

Volgens Sleypen is het de bedoeling om woningen terug betaalbaar te maken voor jonge gezinnen. “Zij kunnen natuurlijk financieel niet op tegen de grote bouwpromotoren die de oude woningen opkopen om er appartementen te bouwen,” voert hij aan. “Voor promotoren is het zeer rendabel om een appartementsblok uit de grond te stampen, maar dit gaat ten koste van de kinderen die speelruimte verliezen.”

Burgemeester Herman Reynders stelt dat er in Hasselt nog mogelijkheden genoeg zijn om appartementen te bouwen. “Daar moeten de oude huizen geen plaats voor maken,” voert hij aan. “Ook mogen huizen niet meer omgebouwd worden tot meerdere studio’s of appartementen. Uitzondering zijn de huizen groter dan 250 vierkante meter. Ook een uitzondering zijn de kangoeroewoningen waar familieleden onder hetzelfde dak, maar toch apart wonen.”

Het Limburgse provinciebestuur hoopt dat andere gemeenten het Hasseltse voorbeeld zullen volgen. “We denken er aan om als provinciebestuur zelf in een aantal streken waar de eengezinswoningen typerend zijn, die bouwverordening op te leggen,” aldus nog Sylvain Sleypen.