handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Restauratie Antwerpse kathedraal vordert

Posted by marcho on July 7th, 2007

De restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw-Kathedraal van Antwerpen nadert stilaan zijn voltooiing. De conservatieploeg van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft zopas de restauratie van de muur- en gewelfschilderingen van de Onze-Lieve-Vrouw-Lofkapel afgerond. Het kunsthistorisch onderzoek naar de schilderingen loopt nog. De volledige renovatie moet normaal tegen 2012 zijn voltooid.

De VIOE-ploeg startte oktober 2004 met de restauratie in de Lofkapel. Eerst werd een proefrestauratie aangebracht om de haalbaarheid van een behandeling in te schatten en restauratietechnieken en -producten uit te testen. Het eerste gewelf werd vorig jaar gerestaureerd, het tweede gewelf werd onlangs afgewerkt. Naast vier wapenschilden, tonen de gewelven vreemde wezens met combinaties van verschillende dieren en menselijke gezichten.

Het kunsthistorisch onderzoek loopt nog, maar de restaureerders stellen dat de inspiratie voor deze wonderlijke voorstellingen rechtstreeks uit de Italiaanse renaissance komt en waarschijnlijk uit de omgeving van Rafaël. Er wordt op gewezen dat soort schilderingen, die grotesken worden genoemd, al in de Romeinse oudheid bestonden. Verder onderzoek zal moeten uitmaken op welke manier deze motieven in Antwerpen zijn beland.