handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Elisabethzaal wordt congrescentrum

Posted by marcho on July 15th, 2007

Het nieuwe internationale congrescentrum voor Antwerpen komt meer dan waarschijnlijk in de Koningin Elisabethzaal aan het Astridplein. Dat heeft het Antwerpse schepencollege beslist. Met de principiële beslissing komt een einde aan een dossier dat jaren heeft aangesleept. Het Antwerpse stadsbestuur ziet in het project een belangrijke impuls voor de stationsbuurt, temeer omdat het concept zal worden doorgetrokken tot het huizenblok in de Carnotstraat.

De keuze tot ontwikkeling van de Elisabethzaal zal er volgens het stadsbestuur wel voor zorgen dat de ontwikkeling van de Droogdokken op het Eilandje, die als andere mogelijke locatie naar voren werden gebracht, langer op zich laten wachten. De Koningin Elisabethzaal, eigendom van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, was al geruime tijd aan renovatie toe.

De werken vergen een zware investering. Afhankelijk van het gekozen scenario moeten de kosten tussen 15 miljoen euro en 35 miljoen euro geraamd worden. Er zal daarom onderzocht worden in welke mate op Vlaamse steun en Europese subsidies beroep gedaan zal kunnen worden. Het vernieuwde complex moet volgens het Antwerpse stadsbestuur een hefboom zijn om meer congrestoeristen aan te trekken.