handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Minder bouwvergunningen afgeleverd

Posted by marcho on July 28th, 2007

De overheid leverde in het eerste kwartaal van dit jaar 6,9 procent minder bouwvergunningen af voor nieuwe woningen dan in het kwartaal daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. De gezinnen vragen vooral minder vergunningen aan voor appartementen. In het eerste kwartaal was er een daling met 7,1 procent. De eengezinswoningen blijven het vrij goed doen. Daar bedroeg de daling slechts 1 procent.

De cijfers bevestigen een trend die al even bezig is. De Vlaamse confederatie bouw verwacht dat de hausse van de bouwmarkt, die vijf jaar heeft geduurd, dit najaar stopt. Aangezien bouwwerken pas beginnen nadat de vergunning is afgeleverd, is het aantal bouwvergunningen een indicator die voorloopt op de economische evolutie. In 2006 waren er bijvoorbeeld al minder bouwvergunningen, maar de Belgische bouwsector kende toch nog een uitzonderlijk sterk jaar.

Niet alleen de gezinnen bouwen minder. Ook voor kantoren, winkels, opslagruimtes en ander commercieel vastgoed waren er in het eerste kwartaal minder bouwaanvragen. Op de afkoeling van de Belgische bouwmarkt is één uitzondering. De renovatie van gebouwen doet het nog steeds goed. De overheid leverde daarvoor in het eerste kwartaal 1,3 procent meer vergunningen af.