handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Suez in Canadese windenergie

Posted by marcho on July 28th, 2007

De Frans-Belgische nutsgroep Suez neemt het Canadese windparkenbedrijf Ventus Energy over voor ruim 124 miljoen Canadese dollar of ruim 86 miljoen euro. Met de overname doet Suez zijn eerste stappen in windenergie in Noord-Amerika. Het bezit er wel al enkele klassieke elektriciteitcentrales. Ventus Energy werd opgericht door John Douglas, een voormalige zakenbankiers die in 2003 met windenergie begon.

Twee Canadese windparken met een gezamenlijk vermogen van 29 megawatt zijn al in gebruik genomen. Ventus Energy levert daarmee ook stroom aan het noordoosten van de Verenigde Staten, een regio waar Suez traditioneel sterk staat. Ventus Energy heeft 25 windprojecten in het oosten van Canada. Als ze allemaal worden uitgevoerd, zijn ze goed voor een vermogen van 2.000 megawatt.

De helft van die projecten zou al tegen het einde van 2009 moeten zijn geïnstalleerd. Het grootste potentieel zijn de rechten die Ventus bezit om windmolens te bouwen op 7 miljoen hectare grond, het dubbele van de oppervlakte van België. Op dit moment is het bedrijf bezig met de bouw van een park van 80 megawatt. Door de overname van Ventus doet Suez een tweede stap in Canada.