handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

SPE wil energiecentrale in Wezet

Posted by marcho on July 16th, 2007

SPE, de tweede grootste stroomproducent van België, gaat 550 miljoen euro investeren in een gasgestookte elektriciteitscentrale in Wezet (Visé) nabij Luik. De gascentrale met hoog rendement krijgt een vermogen van 900 megawatt. Dat is meer dan de helft van de totale SPE-productiecapaciteit. De stroomproducent heeft een geïnstalleerd vermogen van ruim 1.800 megawatt. De centrale creëert een zeventigtal extra jobs en nog eens 150 banen bij onderhoudsbedrijven.

SPE, dat elektriciteit en aardgas verkoopt onder de naam Luminus, hoopt eind 2008 of begin 2009 met de bouwwerken te kunnen beginnen. Dan zou de centrale in 2011 in gebruik genomen kunnen worden, op voorwaarde dat er geen vertragingen komen met het verkrijgen van vergunningen. Indien er alsnog problemen zouden rijzen, heeft SPE een uitwijkmogelijkheid naar Gullegem in West-Vlaanderen. Die centrale zou echter kleiner zijn.

De gemeenteraad van Wezet heeft nog geen toestemming gegeven voor de bouw van een grote koeltoren. SPE gaat in Wezet uit van een koeltoren van 150 meter hoog, maar het gemeentelijk plan van aanleg laat enkel bouwwerken van maximaal 30 meter hoogte toe. SPE zal proberen het ontwerp van de koeltoren aan te passen, maar de hoogte verlagen tot 30 meter is om veiligheidsredenen uitgesloten.

Wezet is idealer gelegen dan Gullegem, dat verder afligt van aansluitingen op het hoogspanningsnet en het aardgasnet. Bovendien ligt Wezet in de onmiddellijke omgeving van een grote aardgaslijn van Nederland naar Frankrijk.