handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Bouwkosten stijgen met 5,31 procent

Posted by marcho on July 6th, 2007

De bouwkosten zijn op één jaar tijd met 5,31 procent gestegen. Dat blijkt uit de abex-index, die de evolutie van de kostprijs voor de bouw van gebouwen en privéwoningen in kaart brengt. De grote verantwoordelijke voor de evolutie zijn de gestegen prijzen van de bouwmaterialen vorig jaar, als gevolg van de grote vraag naar grondstoffen, vooral in Azië en Centraal- en Oost-Europa.

Er was vooral een toename tussen april tot oktober van vorig jaar. Toen stegen de bouwkosten met 4,35 procent. De voorbije maanden zwakte de toename echter opnieuw af. Vooral de duurdere bouwmaterialen deden de prijzen stijgen. Noors timmerhout werd 126 procent duurder, gewalst zink 67 procent en gewoon staal 44 procent. In de eerste zes maanden van dit jaar stabiliseerden een aantal van die prijzen.

Er waren wel nog enkele opvallende stijgers. Koper werd 30 procent duurder, zacht gewalst lood 21 procent en betonijzer 17 procent. De grote prijsstijgingen zijn het gevolg van de sterk toegenomen vraag naar grondstoffen op de wereldmarkt, vooral in Azië en Centraal- en Oost-Europa. De loonkosten droegen het voorbije jaar slechts in beperkte mate bij tot de verhoogde bouwkosten. De lonen in de bouwsector stegen met amper 1,25 procent.