handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Gassco overweegt verdubbeling toevoer Zeebrugge

Posted by marcho on July 5th, 2007

De Noorse gasnetbeheerder Gassco overweegt om de gasaanvoer naar Zeebrugge in de toekomst te verdubbelen. Dat heeft topman Brian Bjordal gezegd naar aanleiding van een bezoek aan Zeebrugge. De gasterminal in de haven van Zeebrugge wordt door de Noorse olie- en gasmaatschappij Statoil overgemaakt aan Gassco, een honderd procent Noors staatsbedrijf dat de toevoer en verdeling moet beheren van het Noorse gas dat naar West-Europa gaat.

De verdeling van het Noorse aardgas gebeurt via terminals in Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. Een definitieve beslissing over Zeebrugge zou volgend jaar genomen worden. Volgens Bjordal komt de Vlaamse kusthaven in aanmerking voor de aanleg van een nieuwe onderzeese gasverbinding tussen de Noorse gasvelden en West-Europa. Daardoor zou de aanvoer in Zeebrugge vanaf 2012 gevoelig kunnen stijgen.

Een reeks producenten die gasvelden in de Noorse territoriale wateren uitbaten, bekijken een project om de productie van het grote Troll-gasveld op te drijven en dat gas daarna samen met de opbrengst van een aantal kleinere gasvelden in het noordelijke gedeelte van de Noordzee naar West-Europa te stuwen, via een onderzeese pijpleiding. Zeebrugge en het Nederlandse Den Helder komen in aanmerking als aanlandingspunt voor deze nieuwe gasstroom.

Volgens Bjordal zal er begin volgend jaar een keuze gemaakt worden tussen Zeebrugge en Den Helder. Als Zeebrugge het aanlandingspunt voor de nieuwe onderzeese gasleiding wordt, zal dat een verdubbeling inhouden van de Noorse gastoevoer via België. Vandaag is de zogenaamde Zeepipe die de Noorse gasvelden verbindt met Zeebrugge, goed voor een jaarcapaciteit van 15 miljard kubieke meter.

Dat volstaat om het volledige Belgische verbruik te dekken. Volgens de topman van Gassco zal de capaciteit van een tweede Zeepipe tussen de14 en 16miljard kubieke meter liggen. De aanlegkosten van een nieuwe pijpleiding worden geschat op 2,5 miljard euro.