handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Suez trekt zich terug uit Immobel

Posted by marcho on July 2nd, 2007

De nutsgroep Suez verkoopt haar belang van 30,53 procent in de Belgische vastgoedontwikkelaar Immobel aan het Britse vastgoedfonds JER Europe Fund. Met de verkoop is een bedrag van 47,8 miljoen euro gemoeid. Het belang wordt van de hand gedaan om vastgoedontwikkeling geen kernactiviteit is van Suez. De vastgoedontwikkelaar blijft voorlopig wel op de beurs.

Het belang van Suez in Immobel is een erfenis van de Generale Maatschappij. Die verkocht het pakket aandelen in het begin van de jaren negentig aan Tractebel, dat nu volledig eigendom is van Suez. De Franse nutsgroep is de grootste aandeelhouder van Immobel. Vastgoedontwikkeling is geen kernactiviteit van Suez, maar het belang was naar eigen zeggen niet van die orde om het meteen te verkopen.

Een bedrag van 47,8 miljoen euro is niet bijzonder groot voor een bedrijf als Suez. Het nutsbedrijf boekte het voorbije jaar immers een winst van 3,6 miljard euro. Suez zegt dan ook gewacht te hebben op de beste opportuniteit. Immobel was wel de laatste belangrijke participatie van Suez in een niet-kernactiviteit. Overnemer is een Brits fonds van de
vastgoedbeleggingsmaatschappij JER Partners, op haar beurt een partner van het Amerikaanse J.E. Robert Companies.