handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Umicore stapt in zonne-energie

Posted by marcho on July 1st, 2007

Umicore en het Noorse Hydro richten een joint-venture op voor de productie van solar-grade silicium, een materiaal dat gebruikt kan worden voor de productie van zonnecellen. Het nieuwe bedrijf krijgt de naam HyCore en opereert vanuit Porsgrunn in Noorwegen. In eerste instantie wordt gestart met de bouw van een proefvestiging op het Noorse fabrieksterrein van Hydro in Porsgrunn.

De proefvestiging moet volgend jaar operationeel zijn. Met het project is een investering gemoeid van 26 miljoen euro. De vestiging krijgt een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 20 ton solar-grade silicium. Indien het experiment succesvol wordt afgesloten, zal in Porsgrunn een grotere fabriek worden gebouwd met de capaciteit om tegen eind dit decennium volumes te produceren op industriële schaal.

Umicore heeft een aandeel van 51 procent in HyCore. De rest is in handen van Hydro. “Umicore wordt bovendien worden gecompenseerd voor de ontwikkelingskosten die in het verleden zijn gemaakt,” aldus het magazine Express.be. “Dit gebeurt via een royalty en een voorafgaande betaling van 2,5 miljoen euro. HyCore zal geleid worden door gewezen Umicore-man Paul Mijlemans.