handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Belwind krijgt windmolenpark op Bligh Bank

Posted by marcho on June 30th, 2007

Belwind, een onderdeel van de Nederlandse groenestroomgroep Econcern, mag op de Bligh Bank, een zandbank op 46 kilometer voor de kust van Oostende, een windmolenpark neerzetten..De regering heeft daartoe een concessie verleend. Het windpark van Belwind is het derde offshore windproject dat de volgende jaren voor de Belgische kust zal worden uitgebouwd.

Belwind wil op de Bligh Bank een park van 330 megawatt bouwen. In totaal gaat het om 66 windturbines van elk 5 megawatt. Met het project is een investering voorzien van meer dan 800 miljoen euro. Het windmolenpark moeten energie levering voor een equivalent van 350.000 gezinnen. De bouwwerken zullen ten vroegste in 2010 starten en zouden ruim één jaar in beslag nemen.

Het is onmogelijk om eerder van start te gaan. Dat is het gevolg van het succes van windenergie. Windturbineproducenten en specialisten in maritieme bouwwerken zitten immers met overvolle orderboekjes. Daardoor kan de levertermijn oplopen tot anderhalf jaar. Belwind verwacht dat de vergunningsfase volgend jaar kan worden afgerond. Dan volgen de onderhandelingen met de banken en moeten de bestellingen geplaatst worden.