handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Bouwunie wil derde betalersysteem

Posted by marcho on July 6th, 2007

Dankzij de hoge energieprijs en de energieprestatienorm zit duurzaam bouwen in de lift. Dat blijkt uit cijfers van de Bouwunie. Volgens de organisatie heeft vooral de Vlaamse energieprestatienorm, die op 1 januari volledig werd ingevoerd, daarbij een belangrijke rol gespeeld. Toch is het systeem volgens de Bouwunie nog voor verbetering vatbaar en zou er vooral moeten gewerkt worden met een derde betalersysteem.

De zonneboiler vormt een zware groeisector. Vorig jaar werd er in België 44.500 vierkante meter aan thermische zonnecollectoren geïnstalleerd. Dat is een toename van 60 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De toename heeft alles te maken met de subsidies die men voor dergelijke projecten kan krijgen. Netwerkbeheerder Eandis betaalde een half miljoen euro aan premies voor zonneboilers.

Ook andere energiezuinige investeringen zitten in de lift. Hoogrendementsglas heeft in vijf jaar tijd zijn marktaandeel zien stijgen van 39 naar 70 procent. Condensatieketels zagen hun marktaandeel van 14 naar 39 procent gaan. De stijgende populariteit heeft veel te maken met de energieprestatienorm die in Vlaanderen van kracht is. Een nieuwbouwhuis moet binnen die norm liggen, want anders moet er een boete betaald worden.

Van de verwarmingsinstallateurs zegt ruim twee derde vaker condensatieketels te plaatsen. Een derde plaatst vaker installaties op zonne-energie. Driekwart van de aannemers zegt meer isolatie te plaatsen en meer dan de helft van de schrijnwerkers signaleert een verhoogde vraag naar hoogrendementsglas. Meer dan 80 procent van de bouwbedrijven zegt dat duurzaam bouwen in de lift zit.

Volgens de Bouwunie wordt de aannemer ook energieadviseur. “Wie het handig aanpakt, kan een groot deel van zijn investering op die manier terugkrijgen,” aldus de Bouwunie. Bij de installatie van een verwarminginstallatie met zonneboiler zou zelfs driekwart van de investering van ruim tienduizend euro via premies of belastingkorting voor rekening van de overheid komt.

Toch vindt Bouwunie dat de stimuleringsmaatregelen nog voor verbetering vatbaar zijn. De subsidies zijn erg versnipperd en moet bij verschillende instanties aangevraagd worden. Bovendien moet de consument de investeringen nog altijd voorfinancieren. Daarom stuurt de Bouwunie aan op een derdebetalersysteem, waarbij de overheid de kosten rechtstreeks voor haar rekening zou nemen.