handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Vlaanderen vergeet Gents voetbalstadion

Posted by marcho on July 1st, 2007

De Vlaamse overheid biedt te weinig ondersteuning voor de bouw van het nieuwe Gentse voetbalstadion. Dat zeggen zowel de vennootschap Artevelde als de Gentse burgemeester Daniël Termont. Tot voor kort ging Gent er nog altijd van uit dat het nieuwe Arteveldestadion in de herfst van volgende jaar geopend zou kunnen worden. Maar nu blijkt dat de opening ten vroegste na de winterstop van het voetbalseizoen 2008-2009 mag voorzien worden.

De vennootschap Artevelde stelt nu zes jaar bezig te zijn met het stadion. “Met alle procedures die men moet doorlopen, blijkt dat men op acht jaar moet rekenen om een dergelijk project rond te krijgen. Dat is bijzonder lang,” aldus een woordvoerder van Artevelde in De Standaard. Men maakt zich ook zorgen over de infrastructuurwerken. Om een goede verkeersafwikkeling mogelijk te maken, moeten er immers diverse werkzaamheden worden uitgevoerd.

“We proberen al maanden tot een afspraak te komen met de Vlaamse ministers Van Brempt, Van Mechelen en Peeters,” aldus Artevelde. “Maar altijd weer wordt onze afspraak uitgesteld. Het wordt tijd dat de Vlaamse regering eens een tandje bijsteekt voor Gent en niet alles naar andere steden laat gaan.” Volgens de vennootschap verloopt de commerciële ontwikkeling normaal, maar er wordt opgemerkt dat alle potentiële partners wachten op de vergunningen voor ze een akkoord tekenen.

De Gentse burgemeester Daniël Termont bevestigde de vertraging. “We lopen drie maanden vertraging op door het uitblijven van een goedgekeurd milieueffectrapport,” voerde hij aan. “Volgens de timing die we hebben afgesproken kunnen de bouwwerken beginnen in december dit jaar. Het stadion kan een jaar later klaar zijn. Dat betekent dat AAGent na de winterstop begin 2009 in het nieuwe stadion kan spelen.”

Gent is volgens Termont volledig klaar met het dossier, maar hij voegt er aan toe dat het in Brussel niet vooruit gaat. “Ik stel vast dat iedereen altijd spreekt over nieuwe stadions in Brugge, Anderlecht en Antwerpen, maar ik hoor ze niet over Gent spreken,” aldus de Gentse burgemeester. “Dit is zeer moeilijk.”