handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Martin Luther King Library bedreigd

Posted by marcho on June 28th, 2007

De Martin Luther King Memorial Library wordt met afbraak bedreigd. Het complex ligt in één van de belangrijkse vastgoedbuurten van de Amerikaanse hoofdstad Washington en door jarenlange verwaarlozing zwaar verkommerd. Monumentenbeschermers vrezen dat het complex zal verkocht worden aan de projectontwikkelaar, waarna het zou met afbraak bedreigd zou kunnen worden.

In de gemeenteraad van Washington werd vorig jaar voorgesteld om de Martin Luther King Memorial Library te verkopen en elders een nieuw complex op te trekken. Het voorstel werd toen met een krappe meerderheid van één stem verworpen. Drie organisaties willen het 35 jaar oude gebouw nu laten herkennen als historisch monument. Daarbij wordt opgemerkt dat het complex een typisch voorbeeld is van de moderne designstijl.

Volgens een aantal historici wordt de moderne architectuur in de Verenigde Staten teveel afgebroken, zonder dat daarbij aandacht wordt besteed aan zijn plaats in de architectuurgeschiedenis. Volgens de organisatie World Monuments Fund (WMF) is de moderne architectuur een bedreigde soort geworden. Vermoed wordt dat ongeveer zestig procent van de Amerikaanse gebouwen uit het midden van de twintigste eeuw beïnvloed is door de moderne stijl.

Opgemerkt wordt dat in bijna elke Amerikaanse stad een modern gebouw dreigt afgebroken te worden of op een ongepaste manier te worden gerestaureerd. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de Riverview High School in Sarasota (Florida) uit 1957 van Paul Rudolph en de Grosse Pointe Public Library in Grosse Pointe Farms (Michigan) uit 1953, ontworpen door Marcel Breur. Ook het lot van het stadhuis van Boston (1962) is onzeker.

De Martin Luther King Library werd in 1968 ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe, één van de belangrijkste architecten van het modernisme. Volgens critici is het gebouw echter niet energievriendelijk. “In de zomer wordt het gebouw een gigantische drukkookpan, waardoor zeldzame documenten en foto’s worden vernietigd,” wordt er opgemerkt. “Het is ook niet aangenaam voor het personeel.”

De restauratie van de Martin Luther King Library zou ongeveer 275 miljoen dollar kosten, ongeveer 0,5 miljoen meer dan een nieuwbouw. Het complex is echter de enige creatie van Ludwig Mies van der Rohe die in Washington kan teruggevonden worden. Indien het complex toch beschermd wordt, is het niet zeker dat de bibliotheek er zal blijven. Er wordt gesproken over een kantoorbestemming of een afdeling van het Smithsonian-instituut.