handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Villa Empain wordt gerestaureerd

Posted by marcho on June 28th, 2007

Het Brusselse art-decopand Villa Empain wordt na tien jaar leegstand gerestaureerd in zijn oorspronkelijke staat. Bovendien wordt het pand een publiek museum. Dat moet aandacht besteden aan de dialoog tussen het oosten en het westen. De restauratie van het complex zal ruim vier miljoen euro kosten. Het pand is nu in het bezit van een stichting van de industrieel Jean Boghossian.

De Villa Empain werd op vraag van de Brusselse industrietelg Louis Empain ontworpen door de gereputeerde Zwitserse architect Michel Polak. Eerder al had hij ook de plannen voor het Résidence Palace (1923), het Hôtel Plaza (1928) en de hoofdzetel van Electrabel (1928) uitgetekend. De werkzaamheden aan de Villa Empain, gelegen aan de Franklin Rooseveltlaan langs het Terkamerenbos, begonnen in 1931.

Louis Empain was de zoon van industrieel Edouard Empain, die fortuin had vergaard met zijn activiteiten in de elektriciteit, transport, onroerend goed en ijzer. Maar de bouwheer schonk de Villa Empain al na korte tijd aan de nabijgelegen kunstopleiding La Cambre. Directeur Henri Van de Velde mocht er een museum voor toegepaste kunst maken. Maar door het uitbreken van de tweede wereldoorlog kwam van die plannen niets in huis.

Na de tweede wereldoorlog wou de Belgische overheid de Villa Empain ter beschikking stellen van de Sovjet-Unie, die er zijn ambassade zou mogen onderbrengen. Daar was Louis Empain het echter niet meer akkoord en spande een proces in tegen de Belgische Staat. De rechter wees het pand opnieuw toe aan de oorspronkelijke eigenaar, die het in de jaren zeventig verkocht aan een aantal zakenlui.

In de loop van de volgende decennia veranderde de Villa Empain verscheidene keren van eigenaar. Eerder dit jaar kwam het pand in handen van de Fondation Boghossian. De Villa Empain is ook beschermd. De restauratie moet het monument in zijn oorspronkelijk staat herstellen. Daarvoor wordt beroep gedaan op architect Francis Metzger, die eerder al het Maison Autrique van Horta, het Maison Delune, de Bibliotheek Solvay en het Centraal Station van Brussel restaureerde.