handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Electrabel koopt Portugees windmolenpark

Posted by marcho on June 26th, 2007

Stroomproducent Electrabel heeft in Portugal een windmolenpark van 32 megawatt overgenomen. Het park ligt in Serra do Ralo (Midden-Portugal) en was in handen van de Spaanse turbinefabrikant Gamesa. Met de transactie is een bedrag van € 55 miljoen. Het park telt 16 turbines van 2 megawatt en zal ruim 107 gigawattuur groene stroom produceren. Dat komt overeen met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 30.000 gezinnen.

Eerder kocht Electrabel ook al een windturbinepark van 80 megawatt van Gamesa. Electrabel wil op termijn ruim 214 megawatt windenergiecapaciteit overnemen van Gamesa. De overnames passen in een samenwerkingsakkoord tussen beide bedrijven. Electrabel gaat op termijn voor ruim 214 megawatt aan windenergiecapaciteit overnemen van Gamesa. Door de nieuwe overname neemt de totale windenergiecapaciteit van Electrabel toe tot 450 megawatt.

Het bedrijf Air Energy uit Waver start met de bouw van een windmolenpark in het Henegouwse Pont-a-Celles. Het nieuwe park moet klaar zijn tegen begin volgend jaar. Het park krijgt een piekvermogen van 16 megawatt en moet jaarlijks 36.000 megawattuur produceren. Daarmee moeten 9.000 gezinnen van elektriciteit voorzien kunnen worden. Het park bestaat uit acht windturbines.

Air Energy heeft daarnaast ook procedures gestart voor de bouw van een nieuw windmolenpark in Soignies. Dat moet uiteindelijk zeven windturbines krijgen met een piekvermogen van 21 megawatt. In Perwijs wil Air Energy zijn bestaand park uitbouwen met twee extra turbines. Financiële details werden niet bekend gemaakt.