handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Brussel wil meer werelderfgoed

Posted by marcho on June 26th, 2007

De Brusselse regering suggereert het Justitiepaleis, de Sint-Hubertusgalerij en de Bloemenwerf als werelderfgoed. Het initiatief komt van Emir Kir, de Brusselse staatssecretaris voor monumenten en landschappen. Kir wil de drie monumenten op de indicatieve lijst van de Unesco krijgen. Monumenten die een plaats op de indicatieve lijst bemachtigen, kunnen binnen de tien jaar op de lijst van Werelderfgoed krijgen.

Het Justitiepaleis werd gebouwd door Joseph Poelaert. Door zijn uitzonderlijke afmetingen en originele compositie is het uniek in Europa. De huidige restauratiecampagne moet in 2015 afgerond zijn. De Sint-Hubertusgalerij, vlak bij de Grote Markt, is dan weer een typisch voorbeeld van een negentiende-eeuwse passage. De galerij werd in 1847 gebouwd door de architect Jean-Pierre Cluysenaar.

De Bloemenwerf in Ukkel is een woning van de hand van de architect Henry Van de Velde. In een Europees perspectief hoort ze thuis in het concept van de kunstenaarswoningen, zoals het Red House van William Morris in Engeland of de Meisterhauser van de leraars aan het Bauhaus in Dessau. Brussel heeft momenteel al vijf monumenten op de Werelderfgoedlijst, met vier huizen van Victor Horta en de Grote Markt.

Er bestaan ook plannen om voor de lijst van het werelderfgoed een internationaal project in te dienen rond het werk van Henry Van de Velde in Duitsland, Nederland en België. Het Stoclethuis staat al sinds 1999 op de indicatieve lijst.